20 топових HRD поділилися трендами

29 вересня в DTEK Academy відбулася головна подія року HR-спільноти України - HR Wisdom Summit, організований бізнес / медіа бюро еkonomika, діловим онлайн-медіа delo.ua і журналом «ТОП-100. Рейтинги найбільших ».

20 топових HRD поділилися трендами

фото надане організаторами заходу

Головна тема саміту - «Випереджаючи майбутнє». 20 кращих HRD великих українських і міжнародних компаній обговорили виклики в управлінні персоналом і поділилися перевіреними рішеннями мотивації персоналу, ефективного найму, а так само як вони бачать нову роль HR-департаментів в найближчому майбутньому.

Програма саміту складалася з двох блоків: Human Capital   - про мотивацію команди, навичках майбутнього, створенні умов для ефективної роботи в новому форматі й Function Transformation   - про трансформацію ролі HR в компаніях майбутнього.

Мотивувати, навчати й робити щасливими

Якщо компанії хочуть подолати головний виклик в боротьбі за таланти, то вже сьогодні повинні думати про те, як і чому вчити своїх співробітників. У найближчі роки 54% персоналу доведеться перенавчатися, а 205 млн людей у світі залишаться без роботи (проти 187 млн у 2019 році). Такими даними поділилася ректор Academy DTEK Валерія Заболотна.

«Метатренди сьогодні - це зміни в технологіях: автоматизація та технологічні інновації, великі дані й поглиблена аналітика, зміни в розподілі трудових ресурсів, зміна демографічного складу населення, зміщення балансу сил в геополітиці й економіці, мегаполіси та агломерації, зміна цінностей і культури працездатного населення. Уже сьогодні HRD повинні враховувати ці тенденції, щоб забезпечити свої компанії співробітниками в найближчі кілька років », - сказала у своєму виступі Валерія Заболотна.

Спікери івенту - HRD компанії Moneyveo Вікторія Золотаревская, і. о. Human Capital Director StarLightMedia Наталія Волнянська, керівник департаменту управління персоналом РГК Костянтин Ерофтеев, HRD fintech-компанії LeoGaming Олена Подолян, менеджер по роботі з персоналом «Філіп Морріс Україна» Марина Барсукова, керівник проєктнного офісу «Філіп Морріс Україна» Марина Друцька, старший директор по управління людьми в ЕПАМ (регіон Азія, Іспанія, Україна) Олеся Кирильчук, HR-директор Bayadera Group Людмила Савицька і керівник департаменту з управління персоналом YASNO Людмила Еропкина   - розповідали про те, що таке нова мотивація в постковідном світі, як розвивати Фінтех-команди в висококонкурентній сфері серед IT-фахівців, як спонукати співробітників створювати інноваційні продукти через навчання, як впровадження розумних підказок «Наджі» допомагає підвищити ефективність роботи менеджерів, що не втрачати ефективність при роботі в гібридних форматах і чому слід фокусуватися на кліентоцентрічністі.  20 топових HRD поділилися трендами — фото «У 2020 році понад 2,5 тис. Наших співробітників пройшли корпоративне навчання в рамках проєктів РГК. Ми навчали їх на базі Києво-Могилянської бізнес-школи та Львівської бізнес-школи. Квінтесенцією програми розвитку лідерства стала наша власна топшкола РГК. Суть її в тому, що топменеджер РГК здійснюють коучинг і наставництво слухачів по внутрішніх бізнес-процесів і стратегії розвитку бізнес-напрямків. Але найголовніше, що кращі проєкт, які розробляються в школі, втілюються в РГК. Ми вже запустили кілька інноваційних бізнес-напрямків, розроблених нашими співробітниками під час навчання », - розповідає керівник департаменту управління персоналом РГК Костянтин Ерофтеев.  20 топових HRD поділилися трендами — фото Про те, як і що мотивує команду, на чому фокусуватися, розробляючи стратегію розбудови компанії під покоління Z або формуючи кар'єрний план для мілленіалів і бумерів, і як розвивати людей в компанії, обговорили учасники панельної дискусії «Мотивація, автоматизація і new skills» HRD «Київстар »Оксана Олійник, директор по роботі з персоналом, корпоративного партнерства та комунікацій Astarta-Kiev Світлана Мозгова, HRD« Нова пошта »Ніна Масюк і директор по персоналу, соціального розвитку та екології ДТЕК Олена Семич. Модерував панель CEO першої онлайн-платформи з пошуку роботи в Україні robota.ua Кирило Манковскі.

У першому блоці HR Wisdom Summit обговорювали також тему аналізу і збору великих даних для кращої роботи HR-департаментів. «Використовуючи HR-аналітику, ви можете до 80% підвищити ефективність рекрутингу, до 50% знизити плинність кадрів і до 25% підвищити результативність бізнесу», - вважає директор з управління персоналом «Медіа Групи Україна» Євген Бондаренко. У своєму виступі він навів статистику залежності результативності бізнесу від аналітики HR-процесів.

Не менш важливою була тема гендерного балансу в компаніях. «Рівність - це глобальний тренд. Щорічно у світі кількість жінок СЕО збільшується на 5%. В Україні 30,6% жінок є топменеджер», - ділиться Chief Governance Officer холдингу Techiia Людмила Ткач-Ключник. У своєму виступі спікер наводила дані про те, що гендерно збалансований топменеджмент - це вигідно бізнесу, адже 75% компаній, які відстежують гендерна різноманітність на керівних посадах, повідомили про збільшення прибутку на 5-20%. На кожні 10% збільшення гендерної рівності бізнес констатує зростання доходів на 1-2%.

В інноваційних компаніях HRD повинен брати участь в розробці стратегії

HR-стратегія не може існувати окремо від стратегії компанії в цілому. Роль HRD варто обговорити в команді, всі повинні розуміти її важливість, вона змінюється в залежності від вимог і цілей компанії. Про роль HR в формуванні бізнес-стратегії розповіли директор департаменту по роботі з персоналом «Континентал Фармерз Груп» Ірина Романенко і директор з організаційного розвитку FAVBET Євген Дзюменко.  20 топових HRD поділилися трендами — фото  20 топових HRD поділилися трендами — фото «HR-стратегія - це не план роботи HR-департаменту, а стратегія роботи з персоналом і всієї компанії для реалізації бізнес-амбіцій», - розповів про роль HRD в розробці стратегії Євген Дзюменко.

В кінці саміту VP, Talent Management в Intellias Роман Гапачило підсумував, що в людиноцентричних компаніях фінансові показники вище.

Завершенням саміту стала церемонія нагородження кращих HR-директорів і компаній України в номінації «Найкращий бренд роботодавця». У лонг-лист рейтингів «Кращий роботодавець» і «Кращий HRD» увійшли майже 200 українських компаній і їх кадрових управлінців. Топ-30 визначали експерти з національних і міжнародних рекрутингових агентств. Повний рейтинг і його методологія будуть опубліковані в найближчому номері журналу «ТОП-100. Рейтинги найбільших ».  20 топових HRD поділилися трендами — фото Організатори дякують партнерів заходу: головного партнера «Медіа Група Україна», технологічного партнера FAVBET, що приймає партнера DTEK Academy, HR-партнера robota.ua, продуктового партнера PepsiCo, чайного партнера «СОЛОМІЯ», партнера кава-пауз «КИЇВ ХЛІБ», партнера ланчу «ФудМама», партнера смачних сирних подарунків для наших спікерів компанію ProCheese, сервіс оренди павербанков Power Now, горілчаний бренд Nemiroff і оператора власної мережі преміальних Led-екранів в Києві XVision, лідера алкогольної галузі України BAYADERA GROUP.

А також медіапартнерів: «1 діловий канал», «Апостроф ТВ», «5 канал», «33 канал», журнал «Мері Клер Україна», ТРК «Україна», портал «ПОСТФАКТУМ», інтернет-видання Comments.ua, інтернет-видання Мarketer.ua, Соцпортал, інтернет-портал PaySpace Magazine, сайт «ТАК ХОЧУ», сайт Liga.net.